Terugblik kennissessie: Nieuwe privacy wetgeving AVG

  • Dok 41
  • maandag 22 januari 2018
  • 17:30 tot 21:00 uur

Zorg dat je goed voorbereid bent op de nieuwe privacywet! Hierbij een terugblik op de AVG kennissessie.

Datalekken

Niemand van de 22 bezoekers van de kennissessie neemt na 23 januari nog argeloos een visitekaartje aan. De bewustwording is bij iedereen gestart. ‘Ik heb nu persoonsgegevens in handen, hoe zat het ook weer? Wat mag ik wel en wat niet?’

De AVG komt eraan; de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Of eigenlijk is die verordening er al twee jaar, maar per 25 mei kan er ook gehandhaafd worden. En de boetes liegen er niet om; tot € 20 miljoen of 4% van de wereldwijde omzet. Ok, ik heb nu uw aandacht.

Jacco de Leeuw van Nedbase start de bewustwording met een quiz. Wist u, bijvoorbeeld, dat een organisatie gemiddeld pas na 120 dagen ontdekt dat ze gehackt is? Nog een paar filmclips onderstrepen de stelling dat door digitale gegevens te combineren iemands gangen zeer nauwkeurig kunnen worden nagegaan. Maar waarom is dat dan zo erg? Kennis is controle, het gaat om de vrijheid van denken en spreken en uiteindelijk is privacy ook bepalend voor onze sociale interactie.

De regelgeving in niet eenvoudig. Maar iedereen kan een paar simpele eerste stappen zetten. Begin eens met het inventariseren van welke gegevens je registreert en beheert. En zet vervolgens een verwerkingsregister op. Wat doe je precies met die gegevens? Zo kun je schiften tussen gegevens die je ook echt nodig hebt en gebruikt en gegevens die geen nut hebben. Het is belangrijk dat de partij van wie je persoonsgegevens gebruikt, instemt met het doel waarvoor je ze gebruikt.

Echt veilig omgaan met persoonsgegevens is trouwens geen kwestie van digitale systemen. 40% van de incidenten is te verklaren met menselijk handelen. De inlogcode met een geeltje onder je toetsenbord, dat soort stomme fouten. Of dat je na een avond bij Communicatienet naar huis fietst en je smartphone ligt nog bij DOK41.