BLOG: 3 gouden tips om effectief te netwerken

In deze blog geef ik een aantal tips om je te helpen om effectief te netwerken. Maar wat je ook doet, het allerbelangrijkste is dat jij je comfortabel voelt in die netwerken waar je je in beweegt.

Want alleen dan kun je op de manier die bij je past je boodschap overbrengen aan je netwerk! 

TIP 1 ZORG DAT JE REPRESENTATIEF BENT
Het is misschien een open deur maar je krijgt maar 1 kans om een goede eerste indruk te maken. Zorg dus dat je er representatief uitziet, Draag nette kleding die bij jou en je werk past. Geen vlekken, rafels of gaten! Zorg dat je haar, handen en nagels verzorgd zijn en dat je een frisse adem hebt. Poets je schoenen en bewaar je visitekaartjes ergens waar je er makkelijk bij kunt. 

TIP 2 KNOOP EEN GESPREK AAN
Het aller moeilijkste voor veel mensen is een gesprek aanknopen met een wildvreemde. Maar oefening baart ook hier kunst. Zoek een relatie met de organisatie die je heeft uitgenodigd of vraag wat de ander van de spreker of presentatie vond. Daarna kun je vragen wat de ander voor werk doet en van het een komt het ander. Zelf probeer ik altijd op tijd te komen. Wanneer je er als een van de eersten bent is het makkelijker contact leggen dan wanneer je een zaal binnenstapt met honderd mensen. 

TIP 3 DOE EEN FOLLOW-UP 
Vraag de ander ook om zijn of haar visitekaartje. Zelf gebruik ik dit vaak om een kleine notitie op te maken. Als ik thuis of op kantoor kom, zoek ik de persoon op Linkedin en vraag te linken. Soms bedank ik mensen per mail voor het prettige gesprek en vraag of het zinvol is om nog eens een afspraak te maken. Denk altijd aan de lange termijn. Misschien heb je nu nog niets aan elkaar maar dat kan zomaar veranderen. Succes!

Door: Sabrina de Koster, communicatiemedewerker Janse & Janse